Uutisia sähkömarkkina-alalta! Sähkölasku on lasku, joka koskee melkein jokaista suomalaista kotitaloutta. Tähän liittyen, työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) Älyverkkotyöryhmä on saanut valmiiksi hallituksen esityksen luonnoksen sähkömarkkinalain muuttamiseksi. Esitysluonnos sähkömarkkinalain muuttamiseksi tuo merkittäviä muutoksia asiakkaiden laskutukseen, ja sen tavoitteena on tehdä sähkön kustannuksista läpinäkyvämpiä sekä selkeämpiä.
Nykyisin käytössä olevan ”kahden laskun mallin” -missä sähkö- ja verkkopalvelulaskut laskutetaan erikseen -on katsottu hämärtävän asiakkaiden kokonaiskuvaa sähkön kustannuksista. Uudistusten tavoitteena on selkeyttää sähkönkäyttäjien laskutusta ja parantaa ymmärrystä sähkön kustannusrakenteesta luomalla mahdollisuus yhdistetyille sähkön myynnin ja jakelun laskuille.
Uudet lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian. Yhteislaskutusta ja markkinapohjaista loppukäyttäjän kuormanohjausta koskevat säännökset astuisivat kuitenkin voimaan vasta 1. tammikuuta 2026. Lausuntokierros on käynnissä, ja lausunnot tulee antaa TEM:lle 28. elokuuta mennessä.
Sähkömarkkinoilla on jo yli vuosikymmenen ajan keskusteltu mahdollisuudesta tarjota käyttäjille yksi yhteinen lasku, joka kattaisi sekä sähkön myynnin että jakelun. Nykyään kaksiosainen laskutus hämärtää monien asiakkaiden mielestä sähkön kokonaishintaa, joten yhteislaskuun siirtymistä pidetään käyttäjäystävällisempänä vaihtoehtona.
Lakiluonnoksen mukaan sähkön myyjillä olisi mahdollisuus mutta ei velvollisuutta tarjota yhteislaskua. Jakeluverkonhaltijoilla olisi puolestaan velvollisuus osallistua yhteislaskutukseen. Tämä tarkoittaa, että asiakkaiden nähtäväksi jäisi yksi kokonaislasku sähköstä, vaikka sähkö ja sen siirto ostettaisiinkin periaatteessa eri tahoilta.
Yksi merkittävistä haasteista on maksamattomien laskujen käsittely. Kuka vastaa muistutusten lähettämisestä, perinnästä ja mahdollisista luottotappioista? Lakiluonnos ehdottaa, että sähkön myyjä ottaisi nämä vastuut hoitaakseen, mikä tekisi prosessista yksinkertaisemman loppukäyttäjälle.
Ehdotuksen mukaan yhteislaskutus ei vaikuttaisi asiakkaan sopimussuhteisiin; asiakas tekee edelleen sopimuksen sekä sähkön myyjän että jakeluverkonhaltijan kanssa. Hallituksen esitysluonnoksessa on kuitenkin avoimia kysymyksiä, kuten miten perintälain mukaiset maksuvaatimukset ja katkaisukriteerit sovelletaan yhteislaskutuksessa, joita pitäisi vielä täsmentää.
Suoraa taloudellista etua voisi syntyä siitä, että vähittäismyyjä hoitaa perinnän koko laskun osalta, mikä voisi vähentää erillisiä myöhästymis- ja perintäkuluja asiakkaille. Tämä olisi kuluttajaystävällinen muutos, joka vähentäisi taloudellista taakkaa erityisesti niille, joilla on haasteita laskujensa maksamisessa ajoissa. Lakiluonnos tarjoaa hyvän lähtökohdan keskustelulle ja toivottavasti johtaa käytännönläheisiin ratkaisuihin sähkömarkkinoilla.