Blogi yrityksille

Kannattaako summaltaan pientä laskua periä?

Kirjoittanut Uuva | 09.9.2024

Laskun eräpäivä oli ja meni, mutta maksu – ei näy eikä kuulu. Kun kyseessä on summaltaan esimerkiksi alle 100 euron lasku, voi yrittäjä puntaroida vaihtoehtoja rahojensa saamiseksi. Onko perintä oikea vaihtoehto suhteellisen pienelle summalle?

Mitä pienempi yritys, sen suurempi on maksamatta jäävän laskun vaikutus. Siinä missä 100 euron vaje ei pahemmin isoa korporaatiota hetkauta, voi se pienyrittäjälle olla kriittistä. Pahimmillaan erilaiset käsitykset maksuaikatauluista voivat aiheuttaa negatiivisen kierteen, missä yrittäjän kassassa ei riitä rahaa omien laskujen hoitamiseen.

Onko siis olemassa nyrkkisääntöä, milloin ja minkä kokoiset laskut voi ja kannattaa laittaa perintään? Käydäänpä seuraavaksi läpi, miten perintä toimii summaltaan pienten laskujen osalta.

Milloin laskun voi laittaa perintään?

Kun alkuperäistä laskua ei ole maksettu ja eräpäivä on ohitettu, tulee asiakkaalle lähettää maksumuistutus. Kuluttajakaupan ollessa kyseessä maksumuistutuksia lähetetään kaksi kappaletta, yrityspuolella riittää yksi. Voit tutustua tarkemmin kuluttaja-ja yritysperinnän eroihin täällä.


Laskun voi laittaa perintään kun maksumuistutuksen lähetyksestä on kulunut 14 vuorokautta, eikä asiakas ole reklamoinut laskua. Mikäli mahdollista, suosittelemme asiakassuhteiden ylläpidon nimissä olemaan asiakkaaseen yhteydessä ennen perintää ja tiedustelemaan syytä puuttuvalle maksulle. Muistathan, että riitaisia saatavia ei saa periä vapaaehtoisen perinnän keinoin!

👉 Lue myös: Mitä tehdä, jos saatava on riitainen?

Minkä kokoisen laskun voi laittaa perintään?


Perinnän ollessa kyseessä koolla ei juurikaan ole merkitystä. Kaiken kokoiset saatavat voi laittaa perintään. Vastaavasti vain yksittäisen laskun voi siirtää perittäväksi, eikä perintätoimisto lähtökohtaisesti peri vain suuria saatavamassoja. Käytännössä kuitenkin kannattaa pohtia, onko perittävän summan arvo perintätoimiston kulujen arvoinen, mikäli joudut ne itse maksamaan. Tämä korostuu etenkin riitaisten saatavien perinnässä, jotka kuuluvat lähtökohtaisesti tuomioistuinkäsittelyyn

Jos lasku on alle 100 euroa, perintätoimi saattaa tulla suhteettoman kalliiksi saatavaan nähden, mikäli velallinen ei maksa perinnänkään tuloksena. Useimmiten suuremmat laskut — esimerkiksi yli 500 euroa — ovat suositeltavampia perintään laitettaviksi. Voit ottaa huomioon myös asiakkaan maksuhistorian; Jos asiakas on toistuvasti myöhässä maksujensa kanssa tai jättää ne maksamatta, perintään turvautuminen voi olla tarpeellista pienemmilläkin summilla.

Meidän Uuvan asiantuntijoiden näkökulma aiheeseen on, että yrittänyttä ei laiteta! 

Pienet saatavat jäävät usein saamatta juuri siksi, koska niitä ei peritä.

Jos saatava on summaltaan pieni, mitä perintä maksaa?

Lähtökohta on, että perintäkulut laskutetaan velalliselta, ei toimeksiantajalta. Kuitenkin, jos käy niin ikävästi ettei perintä tuota minkäänlaista tulosta, jäävät kulut toimeksiantajan maksettavaksi. Näin ei tosin useinkaan käy, sillä perinnän aikajänne voi olla hyvinkin pitkä – jopa useita vuosia.Jos saatavan summa on alle 100 euroa, vapaaehtoisen perinnän tavanomaiset peruskulut ( eli yksi maksumuistutus ja kaksi maksuvaatimusta) ovat 26 euroa. Yrityssaatavien puolella maksimikulut 100,00 euron saatavalle ovat 87 € samoista kolmesta perintäkirjeestä.


Mikäli joudutaan siirtymään oikeudelliseen perintään, niin kulut nousevat. Onkin hyvä tehdä ero vapaaehtoisen ja oikeudellisen perinnän välillä; vapaaehtoinen perintä käsittää maksumuistutukset ja -vaatimukset, oikeudellinen perintä puolestaan alkaa, mikäli edellä mainitut eivät tuota toivottua tulosta.

👉 Lue myös: Näin perintä etenee

En ole ennen käyttänyt perintäpalvelua, mitä minun tulee tehdä?


Jos kyseessä on yksittäinen saatava, voi mieleen ensimmäisenä tulla josko perinnän voisi hoitaa itse. Ennen tuumasta toimeen ryhtymistä kannattaa lukea artikkelimme, jossa käsitellään tee-se-itse perinnässä huomioitavia seikkoja.

Mikäli sinulla ei ole käytössä perinnän sisältävää laskutusohjelmaa, voit ottaa yhteyttä ulkoiseen perintätoimistoon. Valitse perintätoimisto, jolla on hyvä maine ja riittävä kokemus alalta. Luotettava toimija hoitaa asiat ammattimaisesti ja huolehtii myös yrityksesi maineesta. Tutustu myös perintätoimiston hinnoitteluun ennen yhteistyön aloittamista

👉Katso myös: Täältä löydät Uuvan hinnaston myös perintää koskien

Helpoin tapa periä saatavia

Jos perintä ei ole asia, jolle haluat uhrata omaa aikaasi, on tähän onneksi helppoja ratkaisuja. Oli yritys minkä kokoinen tahansa, on järkevintä ottaa käyttöön laskutuspalvelu, joka hoitaa automaattisesti myös maksuvalvonnan sekä perinnän.

Uuva Cloud on laskutuspalvelu, joka kattaa laskun koko elinkaaren hallinnan. Voit keskittyä omaan ydinliiketoimintaasi, kun laskutuksesta ja saatavien kotiutumisesta ei tarvitse kantaa huolta. Mikä parasta, hinta ei päätä huimaa! Saat Uuva Cloudin käyttöösi alk. 7.50€/kk.