Skip to content

Mitä tehdä, jos saatava on riitainen?

riitaisa saatava

Suurin osa yritysten lähettämistä laskuista maksetaan nohevasti ajallaan – mutta joukkoon mahtuu aina myös poikkeustapauksia. Aina ajoittain yritys kuin yritys kohtaa tilanteen, jossa asiakas on eri mieltä laskun oikeellisuudesta ja kieltäytyy maksamasta. Tähän onkin hyvä varautua jo etukäteen ja miettiä toimintasuunnitelma tilanteen hoitamiseksi parhain päin.

Yksiselitteinen ohjenuora on, että riitaisia saatavia ei saa periä. On hyvä muistaa, että riitaisten saatavien periminen on laitonta, sekä hyvän perintätavan vastaista. Tämän lisäksi se on myös turhaa, sillä asiakas ei -mitä suurimmalla todennäköisyydellä - ole maksamassa avointa saatavaa vapaaehtoisesti.

Mitä tarkoittaa vapaaehtoinen perintä?

Kun puhutaan perinnästä, tarkoitetaan sillä yleensä vapaaehtoista perintää. Vapaaehtoinen perintä perustuu nimensä mukaisesti juurikin vapaaehtoisuuteen, siihen että asiakas maksaa velan tai sopii maksusuunnitelmasta oma-aloitteisesti ilman oikeudenkäyntiä. Vapaaehtoinen perintä alkaa eräpäivästä ja kattaa kaikki ne toimet, joilla asiakas koitetaan saada maksamaan avoin saatava eräpäivän jälkeen, mutta ennen oikeuteen menemistä.

👉Lue myös: Näin perintä etenee

Mikäli saatava osoittautuu riitaiseksi, tulee vapaaehtoinen perintä aina keskeyttää.

Mikä on riitaisa saatava?

Riitaisa saatava on tilanne, jossa kaksi (tai joskus useampiakin) osapuolta on eri mieltä siitä, onko velkaa olemassa, kuinka paljon sitä on tai milloin ja miten se pitäisi maksaa takaisin. Toisinaan kiistetään sen suuruus tai maksuehdot. Myös reklamaatiot voivat johtaa riitatilanteisiin.

Toisin sanoen, kyseessä on velka, jonka maksamiseen liittyy jonkinlaista kiistaa tai erimielisyyttä osapuolten välillä.

Miten toimia, jos saatava riitaantuu?

Mikäli saatavan oikeellisuudesta on osapuolten kesken näkemyseroja, on ensimmäinen ja kustannustehokkain vaihtoehto yrittää päästä sopimukseen asiaa koskien.

Mikäli sovintoon ei päästä, etenee asia juristin pöydän kautta esimerkiksi tuomioistuimeen tai kuluttajariitalautakuntaan. Riitaisten saatavien perintä voi tulla kalliiksi, jos asiaa joudutaan viemään oikeuteen. Oikeudenkäyntikulut voivat olla merkittäviä, ja ne voivat kasvaa entisestään, jos prosessi kestää pitkään.

Miten välttää riitatilanteita?

Paras tapa välttää riitaiset saatavat on ennaltaehkäisy. Huolehdi, että laskutusprosessi on kunnossa, laskut selkeitä ja asiakas ymmärtää sopimusehdot varmasti. Käyttämällä laskutusjärjestelmää, joka huolehtii laskun koko elinkaaresta säästät huomattavan paljon omaa aikaasi, sekä hermojasi. Tällöin voit olla varma että laskutusprosessi etenee jouhevasti ilman, että sinun täytyy valvoa eräpäiviä ja maksuja itse.

Mikäli riitatilanteeseen kuitenkin joudutaan, on kommunikaatio tässäkin kaiken keskiössä. Kuuntele asiakasta, osoita hänelle empatiaa ja ymmärrystä – vaikka vika ei olisikaan sinun! Yrittäjän tai myyjän roolissa oman maineen säilyttäminen on äärimmäisen arvokasta ja joskus se vaatii kirpaisevaakin nöyrtymistä. Tulemalla asiakasta vastaan käännät ikävän tilanteen parhaassa tapauksessa voitoksesi, kun asiakas kokee tulevansa kuulluksi ja yllättyy positiivisesti. Erinomaisista asiakaspalvelukokemuksista kerrotaan myös muille

 

Haluatko vapautua laskutuksesta ja perinnästä huolehtimisesta?

Vaikka perintä on sinänsä suoraviivainen prosessi, voi sen suorittamisessa olla suuria eroja. Perinnässä ollaan herkän ja varsin ikävän aiheen äärellä, joten empaattinen  ja ystävällinen lähestymistapa on kaiken A ja O.

Meiltä saat palvelut laskun koko elinkaarelle, mukaanlukien perinnän. Toimimme pitkällä kokemuksella ja aina asiakaslähtöisesti. Palvelumme skaalautuvat kaiken kokoisille yrityksille.

Tutustu perintäpalveluihimme