Mitä perintä maksaa?
Joskus kuulee puhuttavan maksuttomasta perinnästä, mutta maksuton perintä on terminä harhaanjohtava, sillä kuluja perinnästä syntyy väkisinkin. Joku käyttää aina aikaansa, kun perintäprosessi starttaa. Perinnän kustannukset eivät ole yksiselitteisiä, vaan ne riippuvat useista tekijöistä, kuten velan suuruudesta, perintäprosessin vaiheesta ja perintätoimiston hinnoittelumallista.
Kuluttajaperinnässä menettely on tarkemmin säänneltyä. Yritysperinnässä toimintamallit ovat vaihtelevampia. Monimutkaista? Ehkäpä, selvennetäänpä siis hieman, mitä perintä maksaa ja miten sen kustannukset muodostuvat.
💡Lue myös: Näin perintä etenee
Kuka maksaa perinnän kulut?
Perintäkulut kasvavat yleensä perintäprosessin edetessä, ja nämä kulut lisätään velan alkuperäiseen summaan. Tämä tarkoittaa, että velallinen joutuu maksamaan paitsi alkuperäisen velan, myös kaikki perintätoimenpiteistä aiheutuneet kulut. Tämä voi nostaa loppusummaa merkittävästi, erityisesti jos asia etenee oikeudelliseen perintään ja ulosottoon.
Velallisen kannattaa aina pyrkiä sopimaan maksusta velkojan kanssa ennen perintätoimien käynnistymistä, sillä näin voidaan välttää perintäkulujen kertymistä.
Mitä perintä maksaa velkojalle?
Velkojalle, eli toimeksiantajalle, kallein perintä on se, mikä jätetään tekemättä. Me Uuvalla emme peri aloitus- tai vuosimaksua, eikä toimeksiannon jättäminen maksa mitään. Kulut, joita aiheutuvat vapaaehtoisesta perinnästä veloitetaan perintäkuluina velalliselta. Onnistuneesta perinnästä veloitamme hinnaston mukaisen tapauskohtaisen provision, joka vähennetään tilityksen yhteydessä.
Huomioithan toimeksiantajan roolissa, että antamasi perintätoimeksianto ei ole aiheeton taikka vanhentunut. Aiheetonkin perintä aiheuttaa perintätoimistolle kuluja ja näissä tapauksissa saatamme joutua veloittamaan lähtökohtaisesti velalliselle koituvat perintäkulut toimeksiantajalta.
Perintä ei koskaan ole kenenkään toive ja se tekee harvoin hyvää myöskään asiakassuhteelle. Menetetty asiakassuhde – ja mahdollisesti vielä puskaradiossa pitkälle kaikuvat haukut päälle – vasta kalliiksi tulevatkin, joten varmista, että perintäkumppanisi on taatusti asiantunteva. Meillä Uuvalla etunamme on vuosikymmenten kokemus haastavistakin tapauksista ja inhimillinen, ”ihmiseltä ihmiselle”-asenne kaikissa perinnän vaiheissa. Noudatamme lain säännöksiä tarkalleen ja seuraamme hyvää perintätapaa.
Mitkä tekijät vaikuttavat perintäkulujen määrään?
Perinnän kustannuksiin vaikuttaa useampi tekijä, joista merkittävimmät ovat:
- Perinnän vaihe: Kustannukset nousevat yleensä sitä mukaa, mitä pidemmälle perintä etenee. Alkuvaiheessa vapaaehtoinen perintä voi sisältää vain perintäkirjeiden lähettämisen, joka on suhteellisen edullinen toimenpide. Jos asia etenee oikeudelliseen perintään tai ulosottoon, kustannukset kasvavat.
- Velan suuruus: Velan määrä vaikuttaa perintäkulujen määrään. Perintälain mukaan kulut voivat olla suhteessa saatavan määrään. Pienemmissä saatavissa perintäkulut ovat maltillisempia, mutta suuremmissa saatavissa kulutkin nousevat.
- Perintätoimisto: Jos velkoja käyttää perintätoimiston palveluja, toimistot veloittavat omat maksunsa perintätoimenpiteistä. Perintätoimistojen hinnastot voivat vaihdella, mutta yleensä hinnat määräytyvät perinnän vaikeusasteen ja velan määrän perusteella.
- Oikeudelliset kulut: Jos perintä etenee tuomioistuimeen, mukaan tulevat oikeudenkäyntikulut sekä mahdolliset ulosottokulut. Näihin kuuluvat muun muassa oikeuden päätöksestä aiheutuvat maksut, asianajokulut ja ulosottomiehen palkkiot.
💡Lue myös: Voiko perintää tehdä itse?
4. Oikeudelliset kulut: Jos perintä etenee tuomioistuimeen, mukaan tulevat oikeudenkäyntikulut sekä mahdolliset ulosottokulut. Näihin kuuluvat muun muassa oikeuden päätöksestä aiheutuvat maksut, asianajokulut ja ulosottomiehen palkkiot.
Vapaaehtoisen perinnän kustannukset
Jos lasku on jäänyt maksamatta, käynnistyy ns. vapaaehtoinen perintä. Vapaaehtoisen perinnän kustannukset ovat maltillisia oikeudelliseen perintään verrattuna.
Vapaaehtoisen perinnän ensimmäinen askel on maksumuistutuksen lähetys. Kuluttajansuojalain mukaan kuluttajavelalliselle saa lähettää maksullisen muistutuksen, jonka enimmäishinta on määritelty laissa. Vuonna 2024 kuluttajavelallisen maksumuistutuksen enimmäismaksu on 5 euroa.
Yritysvelallisille maksumuistutusten hinnat voivat olla vapaammin määriteltyjä ja ne voivat vaihdella velkojan käytännöistä riippuen.
Mikäli laskua ei makseta muistutuksesta huolimatta, velkoja voi siirtää saatavan perintätoimistolle. Perintätoimisto voi lähettää maksuvaatimuksia ja neuvotella maksujärjestelyistä. Perintäkulut määräytyvät perittävän summan mukaan.
Kuluttajavelallisille perintäkulut on säädelty lailla, ja ne ovat porrastettuja velan suuruuden mukaan. Esimerkiksi:
- Alle 100 euron saatavalle perintäkulut voivat olla enintään 14 euroa.
- 100–1000 euron saatavalle enimmäisperintäkulut ovat 24 euroa.
- Yli 1000 euron saatavissa kulut voivat olla korkeintaan 50 euroa.
Yritysvelallisille perintäkulut voivat olla suurempia ja ne voivat perustua perintätoimiston ja velkojan välisiin sopimuksiin.
Oikeudellisen perinnän kustannukset
Jos vapaaehtoinen perintä ei tuota tulosta, voi velkoja viedä asian käräjäoikeuteen. Tässä vaiheessa kustannukset alkavat kasvaa, ja niihin voi sisältyä:
- Haastehakemuksen kulut: Haastehakemuksen toimittaminen käräjäoikeuteen maksaa. Oikeudenkäyntimaksut voivat vaihdella tapauksesta riippuen, mutta yleensä ne ovat 60–500 euron välillä.
- Oikeudenkäyntikulut: Jos asia etenee tuomioistuinkäsittelyyn, mukaan voivat tulla myös asianajokulut. Asianajajan taikka muun juristin käyttö lisää perintäprosessin kustannuksia merkittävästi, ja ne voivat helposti olla satoja tai jopa tuhansia euroja riippuen asian monimutkaisuudesta ja oikeudenkäynnin kestosta.
- Ulosottokulut: Mikäli tuomioistuimen päätöksen jälkeen velkaa ei edelleenkään makseta, asia voidaan siirtää ulosottoon. Ulosoton kustannukset määräytyvät ulosottoa koskevan sääntelyn mukaisesti ja voivat sisältää esimerkiksi käsittelymaksuja ja perimispalkkioita.
Perintäkulut kasvavat prosessin edetessä – vältä ylimääräiset kustannukset
Mikäli laskua ei pysty maksamaan ajoissa, paras tapa välttää perintäkulut on sopia velkojan kanssa maksujärjestelyistä ennen kuin asia etenee perintään. Velkojat ja perintätoimistot ovat yleensä valmiita neuvottelemaan maksuajoista ja osamaksusopimuksista, mikä voi vähentää kuluja ja helpottaa velan hoitamista. Me Uuvalla pyrimme aina löytämään kaikille osapuolille parhaan ratkaisun.
PERINNÄN HINNASTO
Harkitsetko perintäpalvelun käyttöönottoa? Haluatko tietää, mitä perintä maksaa? Täytä alla olevaan lomakkeeseen sähköpostisi, niin lähetämme sinulle perintäpalvelujamme koskevan hinnaston.
Otathan meihin yhteyttä, mikäli haluat kuulla lisää. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin palvelujamme koskien.