Skip to content

Mitä tarkoittaa vapaaehtoinen perintä?

vapaaehtoinen perintä

Perintä sanana saattaa kalskahtaa dramaattiselta toimenpiteeltä, jossa rahojaan karhuavalle jää vain känsät käteen ja kaikille osapuolille paha mieli. Totuus kuitenkin on, että suurin osa perintätoimenpiteistä on ns. vapaaehtoista perintää, joka on varsin arkipäiväinen prosessi ilman draamaa. Vapaaehtoisen perinnän avulla avoimet maksut tulevat useimmiten kuitattua ja homma on sillä selvä. 

Vapaaehtoinen perintä on siis prosessi, jossa velkoja pyrkii saamaan avoimet saatavansa takaisin ilman oikeudellisia toimia. Vapaaehtoinen perintä perustuu yhteisymmärrykseen ja kaikkien osapuolten väliseen yhteistyöhön. Oikeudellinen perintä puolestaan käynnistetään silloin, kun vapaaehtoisen perinnän keinot eivät ole tuottaneet tulosta, eikä saatavia ole maksettu maksumuistutusten ja yhteydenottojen jälkeenkään. Oikeudellisessa perinnässä velkoja hakee tuomioistuimen kautta ulosottotuomion, jolloin velka voidaan periä viranomaisvoimin.

Vapaaehtoisen ja oikeudellisen perinnän keskeiset erot:

  • Vapaaehtoinen perintä: Ei sisällä viranomaisia tai oikeudellisia toimenpiteitä.

  • Oikeudellinen perintä: Sisältää oikeusprosessin ja mahdollisen ulosoton.

💡 Lue myös: Perinnän vaiheet - näin perintä etenee

Vapaaehtoisen perinnän tavoitteet

Vapaaehtoisen perinnän päätavoitteena on sopia velan takaisinmaksusta vapaaehtoisesti ilman oikeusprosesseja. Prosessin aikana velkoja pyrkii neuvottelemaan velallisen kanssa maksusuunnitelmasta tai muista mahdollisista ratkaisuista, jotka mahdollistavat velan takaisinmaksun molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla.

Tavoitteet voivat sisältää esimerkiksi:

  • Maksusopimuksen laatimisen

  • Osamaksusuunnitelman hyväksymisen

  • Uudelleenneuvottelun lainan ehdoista

  • Hyväksymisen velan osittaisesta maksusta, jos se on perusteltua

Vapaaehtoisen perinnän vaiheet

Vapaaehtoinen perintä käynnistyy yleensä siitä, että velalliseen otetaan yhteyttä kirjallisella muistutuksella erääntynyttä saatavaa koskien. Perintä kannattaa jättää osaavan kumppanin hoidettavaksi heti ensimmäisestä maksumuistutuksesta lähtien, sillä kaikki perintätoimenpiteet ovat tarkasti lailla säännellyt. 

Vapaaehtoisen perinnän prosessi eroaa hieman riippuen siitä, onko kyseessä kuluttaja-vai yrityspuolen perintä. Maksusuunnitelmien ja maksujärjestelyjen laatiminen on keskeistä niin kuluttajille kuin yrityksille.

Vapaaehtoinen perintä kuluttajapuolella ( yksityishenkilöihin kohdistuva):

 

  • Ensimmäinen maksumuistutus: El­lei mak­su­suo­ri­tus­ta ole saa­tu, velkoja lähettää velalliselle maksukehotuksen, jossa kerrotaan erääntynyt velkasumma, maksuaika ja mahdolliset viivästyskorot. Maksu­muis­tu­tus lähetetään aikaisintaan 14 päivää erä­päi­väs­tä.

  • Ensimmäinen maksuvaatimus: El­lei mak­su­suo­ri­tus­ta ole saa­tu, lä­he­te­tään maksuvaatimus aikaisintaan 14 päivää maksuvaatimuksen erä­päi­väs­tä.

  • Toinen maksuvaatimus: Mikäli ve­lal­li­nen ei ole so­pi­nut mak­sus­ta tai mak­sanut­ mää­rä­ajas­sa, lä­he­tetään toi­nen mak­su­vaa­ti­mus, kun ensimmäisen maksuvaatimuksen lähettämisestä on kulunut vähintään 14 päivää

  • Puhelinsoitto tai yhteydenotto: Jos maksumuistutukseen ei reagoida, velkoja voi ottaa yhteyttä velalliseen puhelimitse tai muilla tavoilla. Tämä mahdollistaa tilanteen kartoituksen ja neuvottelut maksujärjestelyistä.

  • Maksusuunnitelman laatiminen: Jos velallisella ei ole mahdollisuutta maksaa koko summaa kerralla, voidaan sopia osamaksusuunnitelmasta tai muista maksujärjestelyistä.

  • Velallisen tilan arviointi: Velkoja voi arvioida velallisen maksukykyä ja ehdottaa kompromissiratkaisuja, kuten alennettua velkasummaa tai pidennettyä maksuaikaa.

Vapaaehtoinen perintä yrityspuolella:

 

  • Maksumuistutus: El­lei mak­su­suo­ri­tus­ta ole saa­tu, lä­he­te­tään mak­su­muis­tu­tus y­leen­sä seitsemän ar­ki­päi­vän si­säl­lä erä­päi­väs­tä ta­pa­us­koh­tai­set tar­peet ja a­siak­kaan e­tu huo­mi­oi­den.

  • Maksuvaatimus: Yri­tyk­sil­le ei ole e­rik­seen pe­rin­tä­lais­sa mää­rät­ty ai­kaa mak­su­vaa­ti­muk­sen lä­het­tä­mi­sel­le. Ensimmäinen perintäkirje, eli mak­su­vaa­ti­mus, lähetetään ve­lal­li­sel­le lain edellyttämien aikarajojen puitteissa erään­ty­nees­tä mak­su­muis­tu­tuk­ses­ta.

  • Puhelinsoitto tai yhteydenotto: Jos maksumuistutukseen ei reagoida, velkoja voi ottaa yhteyttä velalliseen puhelimitse tai muilla tavoilla. Tämä mahdollistaa tilanteen kartoituksen ja neuvottelut maksujärjestelyistä.

  • Maksusuunnitelman laatiminen: Jos velallisella ei ole mahdollisuutta maksaa koko summaa kerralla, voidaan sopia osamaksusuunnitelmasta tai muista maksujärjestelyistä.

  • Tratta: El­lei ve­lal­li­nen mak­sa mää­rä­ajas­sa, voidaan lähettää toinen, julkisuusuhkainen maksuvaatimus eli tratta. Tratassa yri­tysve­lal­li­sel­le an­ne­taan mak­su­ai­kaa lain edellyttämien aikarajojen puitteissa. Tratan julkisuus tarkoittaa sitä, että maksamattomasta velasta voidaan tehdä merkintä julkiseen rekisteriin, jolloin tieto maksuhäiriöstä voi tulla muiden yritysten ja tahojen nähtäville. Tämä voi vaikuttaa velallisen maineeseen ja luottokelpoisuuteen.

  • Protestointi: El­lei ve­lal­li­nen vie­lä­kään mak­sa, saa­ta­va voidaan protestoida. Protestoinnista aiheutuu yritykselle maksuhäiriömerkintä.

  • Konkurssiuhka: Velalliselle voidaan lähettää myös todisteellisesti tiedoksiannettava konkurssiuhkainen maksukehotus. Siinä velallista vaaditaan tekemään suoritus saatavasta määräajassa uhalla, että velallinen haetaan maksun puuttuessa konkurssiin.

 

Vapaaehtoisen perinnän hyödyt

Velkojalle:

  • Kustannussäästöt: Oikeudelliset prosessit ovat usein kalliita ja aikaa vieviä.

  • Paremmat mahdollisuudet velan takaisinmaksuun: Yhteistyöhalukkuus voi lisätä mahdollisuuksia saada saatavat takaisin.

  • Asiakassuhteiden säilyttäminen: Sujuva perintäprosessi voi auttaa välttymään konflikteilta ja säilyttää luottamuksen.

Velalliselle:

  • Oikeudellisten toimenpiteiden välttäminen: Vapaaehtoisessa perinnässä ei synny oikeudellisia seurauksia, jos velka hoidetaan sovitusti.
  • Mahdollisuus joustaviin ratkaisuihin: Velalliselle voidaan tarjota helpotuksia, kuten osamaksua tai maksuaikaa.
  • Talouden hallinnan helpottaminen: Suunniteltu maksuaikataulu auttaa budjetoimaan taloutta paremmin.

Vapaaehtoinen perintä on joustava ja molempia osapuolia palveleva tapa hoitaa velkojen takaisinperintää. Se perustuu kommunikaatioon, neuvotteluun ja hyvään tahtoon velallisen ja velkojan välillä. Kun vapaaehtoinen perintä toteutetaan ammattimaisesti ja avoimesti, se voi auttaa välttämään tarpeettomat riidat ja tuoda kestäviä ratkaisuja velanhoitoon.