Koronakriisin vaikutuksesta jopa 90 päivän maksuaikoja

Koronakriisin vaikutuksesta jopa 90 päivän maksuaikoja

Yrityslaskuissa jopa 90 päivän maksuaikoja

Koronakriisin myötä ylipitkät, jopa 90 päivän, maksuajat ovat lisääntyneet kevään aikana. Kirjoitimme loppuvuodesta 2018 Suomen Yrittäjien tekemästä Yrittäjägallupista, jonka tutkimukset osoittivat, että jo 30 päivän maksuajat tuntuvat yrittäjien mielestä turhan pitkiltä. Nyt maksuajat ovat joissakin tilanteissa jopa kolminkertaistuneet.

OP:n rahoitusjohtaja Mikko Malmisen mukaan pitkät maksuajat ovat lisääntyneet, koska yritykset haluavat pitää poikkeuksellisen kevään myötä enemmän rahaa käteiskassassaan. Mitä pidemmät maksuajat, sitä hitaammin raha kiertää pois omasta kassasta. Toki pitkistä maksuajoista voi löytää positiivisiakin asioita – ne nimittäin toimivat yrityksille myös kilpailuetuna kaupantekohetkellä.

Asiakkaan tunteminen pitkien maksuaikojen perustana

Asiakkaan tunteminen nousee tässäkin asiassa suureen arvoonsa, sillä suin päin 90 päivän maksuaikoja ei kannata myöntää. Olemme antaneet aikaisemmassa kirjoituksessa erilaisia vinkkejä nopeampaan saatavien kotiuttamiseen. Samat lainalaisuuksia pätevät pitkien maksuaikojen myöntämiseenkin. Esimerkiksi se, että asiakkaan luottokelpoisuus ja maksukyky kannattaa aina tarkistaa kaikin mahdollisin keinoin. Näin luottotappiot voidaan eliminoida tehokkaasti. Lisäksi luotonvalvonta kannattaa ulkoistaa ammattilaiselle, jolloin varmistetaan, etteivät myyntisaatavat jää saamatta pitkistä maksuajoista johtuvien ”unohduksien” myötä.

Saatavien ennakkotilitys keinona oman käyttöpääoman hallintaan

Yhtenä keinona koronakriisin mukaan tuomien pitkien maksuaikojen taltuttamiseen on saatavien ennakkotilitys (laskurahoitus). Saatavien ennakkotilitys on kustannustehokas tapa rahoittaa yrityksen toimintaa, jos myyntisaatavien saamisessa kestää.

Saatavien ennakkotilitys mahdollistaa lähes 100 %:n rahoituksen myyntilaskuille. Se myös samalla mahdollistaa rahojen siirron heti tavaran/palvelun toimituksen jälkeen yrityksen tilille. Saatavien ennakkotilityksen myötä yritys pystyy hyödyntämään myös kassa- ja käteisalennukset. Lue lisää Uuva Rahoitus -palvelustamme.